SON DUYURULAR
Engelli Vatandaşlar Eylem Süreci İçin Düğmeye Basacak - Batman Şubesi
17 Kasım 2025
İmza konusundaki Görme Engelliler Yürüyüşü - CİHAN
17 Kasım 2025
Bakan Müezzinoğlu Çanakkale Görme Engelliler Derneğini Ziyaret Etti
17 Kasım 2025
Körlere özel menü!
17 Kasım 2025
Öğrenciler edebi yapıtları sesli kitap haline dönüştürüp kütüphanelere dağıtacak
17 Kasım 2025
Türkiye Görme Engelliler DerneÄŸi KahramanmaraÅŸ Åžubesi, düzenlediÄŸi mektuplu basın açıklaması ile son yapılan yasal düzenlemeyle görme engellilere imza attıkları esnada iki ÅŸahit bulma zorunluluÄŸu getirilecek olmasına tepki gösterdi.
Åžube BaÅŸkanı Avukat DoÄŸan Nurluyol ve çok sayıda görme engelli vatandaÅŸ, bugün PTT KahramanmaraÅŸ 150. Yıl Åžubesi önünde toplanarak getirilecek yasal düzenlemeyi eleÅŸtirdiler.
Grup adına ortak basın açıklamasını okuyan Nurluyol, görme engellilerin iki ÅŸahit huzurunda imza atma zorunluluÄŸunun 2005 yılında kaldırıldığını ancak MHP Milletvekili Faruk Bal'ın sunduÄŸu kanun teklifi ile bu uygulamanın yeniden getirilecek olmasının kabul edilemez olduÄŸunu söyledi.
Nurluyol, "Sunulan kanun teklifine CHP ve AK Parti de destek verdiler ve tekrardan iki ÅŸahit bulma zorunluluÄŸu getiriliyor. Borçlar Kanunu'nun 15. Maddesi 'Usulüne göre onaylanmadıkça veya imza ettikleri sırada metnin içeriÄŸini bildikleri ispat edilmedikçe körlerin imzaları onları baÄŸlamaz' deniliyordu. Bu düzenleme baÅŸlangıçta görme engellilerin korunmasını amaçlıyor gibi deÄŸerlendirilebilir. Ancak eski yıllardaki uygulamaların hiç böyle olmadığı görülmüÅŸ bu nedenle de 2005 yılında kabul edilen 5378 sayılı Özürlüler Kanunu ile görme engellilerin imzaları ile ilgili düzenleme, Borçlar Kanunu'ndan kaldırılmıştı.
Ancak son yapılan düzenlemede ise hem görme engellilere ÅŸahit bulma zorunluluÄŸu getirilmekte hem de ÅŸahitli dolandırıcılığın önü açılmaktadır" görüÅŸünü savundu.
Görme engellilerin rıza göstermedikleri bir anlaÅŸmaya ÅŸahitlerin imzaları ile mecbur edilmelerinin mümkün olabileceÄŸini kaydeden Nurluyol sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Zira üzerinde ispat vasıtası olarak kabul edilen iki ÅŸahit imzasının bulunması, imzalayanın iradesine bakılmasızın belgenin geçerli olmasına neden olacağından ÅŸahitli dolandırıcılığın da yolu açılmış olacaktır. Görme engellilerin korunması amacı ile yapılan bu yanlışlık aslında görme engellilere eziyet çektirmekten baÅŸka bir iÅŸe yaramayacaktır" diye konuÅŸtu.
Nurluyol, eylemin Türkiye'nin çeÅŸitli illerinde de yapıldığını belirterek, hazırlanan mektupları AK Partili milletvekillerine ulaÅŸtıracağını kaydetti.
