Toplam Ziyaretçi Sayısı : 139.249    Bugünkü Ziyaretçi Sayısı : 21    Son Güncelleme Tarihi : 01.04.2024
Tel : 0216 345 35 25

Kütüphanemiz ve kitap okumak isteyenlere bilgiler

Türkiye Görme Engelliler Derneği, ülkemizde ilk sesli kütüphane çalışmalarını başlatmış olan kuruluştur.

18 Şubat 1988 tarihinde, İstanbul Belediye Başkanı Bedrettin Dalan'ın destekleri ve Sabah Gazetesi ile, Nokta Dergisi'nin işbirliğinde başlatılan sesli kitap oluşturma kampanyası, kısa zamanda önemli gelişmelere yol açmış, başta, o yılların yüksek okul öğrencileri olmak üzere, lise öğrencileri ve yetişkinlerin yararlanacağı çok sayıda kitap on binin üzerinde kasete okunarak, koleksiyonumuza eklenmişti.

Takip eden yıllarda, Kadıköy Belediyesi tarafından sağlanan bir imkanla derneğimizce unlu mamullerin satışı için açılan dükkan kanalıyla elde edilen kazanç, bu çalışmaya tahsis edilmiş, gönüllü okuyuculuktan, profesyonelliğe geçilerek, taleplerin karşılanması konusunda planlanabilir çalışmalara geçilmiştir.

Derneğimizce sergilenen bu başarı, konuyla ilgili başka kuruluşların harekete geçmesine neden olmuştur.

Bunların içinde bazı sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra, nihayetinde, asli görevli olan devletin bazı birimleri de, sesli kütüphane çalışmaları başlatmışlardır.

Her ne kadar, bu kuruluşların bazıları erken zamanda, faaliyetten vazgeçmiş yahut, yerel çalışmalar düzeyinde bırakmışlarsa da, günümüzde Boğaziçi Üniversitesi, bazı yerel yönetimler ile, İzmir Görme Engelliler Kütüphanesi ve Ankara Altınokta Körlere Hizmet Vakfı kütüphaneleri, çalışmaları önemli ölçüde talepleri karşılayacak şekilde sürdürebilmektedirler.

Öte yandan, özellikle bilgisayar teknolojisi ve yazılımlarının sağladığı imkanlarla, sesli kitap üretme teknik ve alanlarının genişlemesi, diğer yandan görme engellilerin kitaba erişiminde, sesli kitaplar dışında başka yöntemlerinde kullanılabilir hale gelmesi, sesli kitaba olan ihtiyacı önceki yıllara göre azaltmış bulunmaktadır.

Derneğimiz de, bu bağlamda, bünyesinde oluşturduğu kitaplıklarla, bir yandan eski eserleri günümüz teknolojisiyle yeniden dönüştürmekte, diğer yandan da, gelen talepler ile, gönüllü kitap okuyucularının katkılarını göz önünde bulundurarak, koleksiyonunu geliştirmeye devam etmektedir.

Özellikle edebi eserlerin, öncelikli olduğu kitapların okunması konusunda, okuduğu eserden zevk almış gönüllüler ile, bu koleksiyonu büyütmek, kitap okuma zevkinin alınabilmesi ve kitap okumanın sevdirilmesi konusunda önemli olduğunu düşünmekteyiz.

Halen, görme engelliler için, bir şey yapmayı düşünen destekçilerimizin, ilk aklına gelen de, kitap okumak olmaya devam etmektedir.

Bizler de, karşılaştığımız bu sıcak ilginin toplumun geliştirilmesi ve kültürel birikiminin arttırılması noktasında değerlendirilmesini önemli bulmaktayız.

Bu bağlamda, her gönüllünün, ses tonu ve renginin uygun olduğu koşullarda, evinde bir okuma düzeneği oluşturarak, bu çalışmayı yapabileceğine, üretmiş olduğu kitapları da, tarafımıza teslim etmekle, talep edenlerin kullanımına sunmuş olacağına karar vererek,

Gönüllü okuyucularımızın kitap okurken uyacakları kuralları belirten "sesli kitap okuma kriterleri belgesini" ve ses kaydının yapılabilmesi için oluşturulması gereken düzeneği anlatan teknik destek bilgilerini sitemizin bu linkinde, sizlere sunmaktayız.

Hazırlanan kitapları, web sayfamızdaki iletişim bilgilerinden birisini kullanarak veya doğrudan derneğimizi ziyaret ederek bizlere iletebileceğinizi hatırlatır, gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz.